Verhuizen naar het buitenland
Nederlanders zijn een reislustig volk, dat is zeker te zien aan de cijfers van mensen die op jaarbasis naar het buitenland verhuizen.
Ruim 120.000 Nederlanders verlaten jaarlijks ons land om in den vreemde een nieuw leven op te bouwen.
Maar verhuizen naar het buitenland is iets anders dan in Nederland blijven. Bij een emigratie komen meer en andere zaken kijken. Soms heb je dan ook wel een jaar nodig om alle zaken van te voren goed te regelen.
Heb je minder tijd en moet de verhuizing binnen enkele maanden plaats vinden dan is het zaak dat je de meest belangrijke zaken direct gaat regelen.
Vergunningen
Verhuizen binnen Europa is met de open grenzen gelukkig niet al te moeilijk. Maar je moet er wel aan denken dat je nog altijd met officiële instanties te maken zal krijgen.
Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je alle benodigde papieren in je bezit hebt zoals een eventueel benodigde werkvergunning en / of verblijfsvergunning.
Binnen de EU heb je weinig tot geen vergunningen nodig maar het kan geen kwaad om dit vooraf te checken bij de ambassade van het land waar je heen gaat. Zorg er ieder geval voor dat alle leden van het gezin een geldig paspoort hebben.
Uitschrijven Nederland
Zodra je de datum van verhuizen naar het buitenland weet is het zaak dat je uitschrijft in Nederland. Dat doe je bij de gemeente waar je nu woont. Voor het uitschrijven is een speciaal (online) formulier beschikbaar.
Je kan het formulier alleen invullen als je weet op welk adres je gaat wonen en als de benodigde zaken voor de verhuizing geregeld zijn.
Je kan deze actie op je checklist zetten met daarbij als aandachtspunt dat je meteen de inschrijving op je nieuwe adres in het buitenland in orde maakt. Informeer ook in dit geval aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Kopie’s maken van officiële documenten
Bij het verhuizen naar het buitenland komen veel zaken in Nederland te vervallen. Denk hierbij aan de zorgverzekering en alle overige verzekeringen. Het is dan ook belangrijk dat al deze zaken tijdig worden stopgezet.
Informeer alle instanties op tijd zodat eventuele correspondentie nog kan plaatsvinden zolang je in Nederland woont. Dat is voor beide partijen wel zo handig. Maak daarnaast kopie’s van onder meer alle identiteitsbewijzen en overige officiële documenten zoals verklaringen van een notaris en de gemeente.
Je kan voor de zekerheid een map met kopie’s van deze zaken aan een familielid of vrienden in Nederland afgeven voor het geval er iets dringends geregeld moet worden.
Erkenning diploma’s
In het buitenland kunnen ze doorgaans geen wijs worden van onze taal. Zorg er voor dat alles dat je denkt nodig te hebben vertaald wordt in de taal van het land waar je gaat wonen of in het Engels.
Vooral diploma’s en certificeringen zijn belangrijk om te laten erkennen en leesbaar te laten maken in het buitenland. Hiervoor kan je terecht bij Richtlijn Algemeen Stelsel en de Informatie Beheer Groep (IGB).
Het kan daarnaast geen kwaad om eventuele titels en omschrijvingen die behoren bij je beroep in het Engels of de taal van het land van emigratie te leren. Dat maakt de communicatie en begrip ter plekke een stuk makkelijker.